Morana 2016 - sbohem zimo, vítej jaro

Tak jako každý rok jsme i letos, 9. dubna 2016, uspořádali v Letech s naším balonklubem Slavnosti Morany. Letos už proběhl třetí ročník. Touto akcí se každoročně loučíme se zimou a vítáme jaro, slunce, a hlavně novou balonovou sezonu. Letos jsme sluníčka bohužel moc neměli, ale ani chladnější počasí nás neodradilo.

IMG_8578

Vše jsme připravili a naplánovali. Společně se společností Dobnet, mítním poskytovatelem internetu a vydavatelem časopisu, jsme vyhlásili soutěž o nejhezčí Moranu. I my jsme si jednu připravili. Nakonec bylo do soutěže přihlášeno 10 Moran. Každá z nich reprezentovala jednu z okolních obcí - místní Lety, Karlštejn, Řevnice, Všenory, Kozolupy, Hlásná a Zadní Třebáň, Dobřichovice a další. Naštěstí jsme měli dostatek cen, takže na každého se dostalo. My jsme se svou Moranou vyhráli sazenici stromku švestky.

IMG_8579

Morany zosobňují strasti zimy. Proto jsme je pod dohledem místních hasičů zapálili a pak je vhodili do řeky, aby je voda odnesla daleko od nás a konečně dorazilo očekávané jaro.

IMG_2261

Ceny byly věcné a putovní, ale hlavně hezké. Ocenili jsme i tu největší, vysokou skoro 3 metry, mimořádnou cenou. Tato Morana z Řevnic se vrátila zpět a bude spálena během čarodejnic koncem měsíce.

IMG_8581

Ostatní byly pod dohledem hasičů spáleny a voda je odnesla daleko od nás.

IMG_8583
IMG_8586
IMG_8589
IMG_8591

Tím jsme se definitivně rozloučili se zimou a mohli jsme přivítat jaro rockovou veselicí.

Zakončením úžasného odpoledne bylo večerní setkání v pivovaru MMX. Tady jsme při slušné dávce rocku a dobrého piva přivítali jaro. Piva byla svrchně i spodně kvašená, různých chutí. Na své si přišli odborníci i lajci.

Kapela Snails byla celkem živá. Její muzika připomněla kapely 60. a 70. let i uvolněný duch té doby. Posluchači se brzy nahrnuli před podium a večer měl svou atmosféru.

Mohu konstatovat, že letošní ročník se opravdu vydařil. Jediné, co mě mrzí je počasí, které nám nedovolilo vzlétnout. Tak snad příště. Naštěstí balonová sezona startuje a já už se těším na úžasné lety.

Natočili jsme z této akce také video.

Chcete nastartovat balonovou sezonu se mnou a vyletět nad jarní krajinu? Rezervujte si svojí letenku a můžete vidět například Karlštejn nebo Český ráj z výšky.

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.