Balon v hlavní roli

21. listopad je výročí balonů a nám nahrála náhoda k této oslavě.

Nestává se, že by měl balon hlavní roli ve filmu. Výjimkou jsou filmy na motivy Verneovek. Pět neděl v balonu nebo nebo Cesta kolem světa za 80 dní. Bořivoj zeman si na ně potrpěl. Balon použili v mnoha filmech nebo seriálech další tvůrci. Například Byli jednou dva písaři - poslední díl, kdy písaři experimentovali s fyzikou a odhodlali se k štěpení atomu. Balon jim posloužil jako pozorovatelna. Pan Tau a mnoho jiných. Vratné lahve způsobili boom ballooningu a epizoda s letem v balonu se stala legendární.

15. listopadu přišel do kin německý film společnosti Totalfilm s názvem Balon. Popisuje příběh dvou rodin, které se pokusili o únik za svobodou v roce 1979. Bezprostředně po události němci natočili tenhle příběh a dali do kin. Měl příliš politický podtext (jak říkali sami Němci, Rakušané i Švýcaři) a tak se nedostal daleko do světa.

Tenhle současný je natočen jinak. Velká část naší populace už neví nebo zapoměla, co byl komunismus. Navíc ze svých domovů prchají armády lidí. Je to problém Evropy, Asie, Afriky, Austrálie a dnes i Ameriky. Padá mnoho otázek. Je nás na planetě moc? Roste bezpráví? Jak je možné, že někde není co jíst a jinde jsou přebytky? Já jsem občan a vnímám tyhle otázky, ale jsem především balonář. Takže, když mne oslovila společnost CinemArt, která film Balon uvádí do kin ke spolupráci, natočili jsme s kolegy s použitím původního traileru tenhle přízpěvek

a vyjadřuji se pouze k části létání balonem.

Je zřejmé, že ti lidé neměli vůbec žádné zkušenosti s létáním, stavbou balonů nebo meteorologií. Neměli ani možnost si cokoli vyzkoušet a vše se muselo povést na první dobrou. Byli pod drobnohledem a dohledem tajné policie a tím i pod velkým tlakem.

Ve filmu dobře ukázali, jaké měli problémy s hořáky. Já si pamatuji na časy, kdy jsme s ballooningem začínali. Já do ballooningu vstoupil v roce 1983, 4 roky po jejich pokusu. Pamatuji si, že podobné lety za svobodou byli i u nás. Vždy jsme potom museli prokázat, že s tím nemáme nic společné. Byl jsem členem Balonklubu Praha. Měli jsme balon, který vyrobil renomovaný výrobce. Konstrukce našeho prošla vývojem,byla testována a prověřena. Dosáhla určitého stupně kvality. Vyvíjeli jej letečtí inženýři, letečtí odborníci ji posuzovali a zkoušeli. byl vyroben pod státním dohledem stejně jako dopravní letadla. Oni byli amatéři, s létáním neměli nic společného a neměli s kým se poradit. Balony znali jen z obrázků časopisu, jak ukazuje film. Scéna s hořáky dokumentuje problémy, které měli. Hořáky jsou podobně jako motor u auta to nejpodstatnější na horkovzdušném balonu. Náhodou našli řešení, ale ani toto řešení nebylo stoprocentní. Stejné to bylo s látkou a přístroji. Jako výškoměr použili běžný barometr používaný v domácnosti pro předpověď počasí. Materiály, které použili pro šití obalu balonu neměly s balonářskou látkou nic společné. Byla běžná textilie. Postupy pro sešití a rychlost, se kterou pracovali je vedla k chybám, které vyústili k poškození obalu balonu za letu. To si vyžádalo větší spotřebu plynu pro topení a následné další těžkosti. Nechci prozrazovat konec filmu, že?

Mají můj obdiv s tím, jak se s celou problematikou konstrukce a letu vypořádali.

 

Film jsem viděl. Myslím, že je dobře udělaný. Má spád, obrovské napětí od začátku do konce. Ukazuje i to, jaký byl systém, ve kterém jsme žili. Doporučuji jej ke shlédnutí a až s námi poletíte, budete mít možnost posoudit film lépe.

 

 

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.