Obrázky starých balonů

Ty obrázky jsou roztomilé. Ukazují realitu tehdejší doby, jejich životní styl i překvapení z balonu. Vlastně balon samotný je reklivie tehdejší doby a nese si s sebou duch té doby.

Tady vidíme první cestovatele vzduchem. Byly to ovce, kohout a kachna. Podívejte se na výbavu, kterou panstvu mělo pro pozorování. Já cítím ten úžas i nadšení. Radost z nového a touhu zkusit let s nimi? Zároveň obavy .... obavy z neznámého.

Balon se dostal i na výšivky, na porcelán a na spoustu jiných dekorací. Tahle novinka ovládla dobu a bezesporu zaujala. Jsem si jist, že zaujetí pro balon máme i dnes. Není hezký, když pluje oblohou a vy zahlédnete toho obra nad zemí? 

Tady vidíme první vzlet balonu. Ovšem když přijedeme na náměstí dnes, výjev je stejný. Mnoho nadšených lidí a úžas.

Horkovzdušný balon brzy následovaly plynové balony a informace v latince nestačily. Došlo na všechny abecedy, dá-li se to tak říci.

A odhodlání mužů, které jim lze číst ze tváří, nemělo hranic. A to doslova. Jednou ze zemí, kde balon zakotvil velmi silnou tradicí, je Polsko. Chce se mi říci, že Poláci jsou vedle Němců, Francouzů, Angličanů a Američanů balonovou velmocí. Jejich skromné zázemí (o kterém se nám může jen zdát) vytvořilo podhoubí, ze kterého vyrostli Mistři světa a Evropy a několik vítězů nejsložitějšího závodu na Světě - Poháru Grodona Bennetta. Proč si jich tolik cením? Jsou jediní, kteří pravidelně bodovali a přiváželi domů tuto trofej. Ostatní národy měly vyjímečné piloty, kteří ve své době byli legendou.

Ale Poláci pohár získali (získá jej ten národ, jehož pilot zvítězí 3x po sobě!), na zvítězili v každé dekádě! a tak vyrovnané výsledky nedokázal nikdo jiný. 

Gratuluji poslednímu vítězi poháru - Jacku Bogdaňskému i pilotu na čtvrtém místě

Zbigniewu Zappartovi.

 

A tak jsme se dostali do dneška. Balon je stále stejný - majestátný, romantický a pro mně je nejlepší přítel. Až se mnou poletíte, uvidíte, že je to pravda.

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.