Počasí pro létání balonem

Balonové létání je velmi závislé na povětrnostních podmínkách, tlaku a dalších parametrech počasí. Lidé si obvykle myslí, že nejlepší je, když svítit sluníčko je bezvětří. To ale pro létání není úplně vhodné. Slunečné počasí přináší obvykle tlaková výše. Staré předpovědní chaloupky s panáčkem a panenkou v takových případech ukazovaly zpravidla panenku. V takovém případě se nebe vyjasní a vítr uklidní. To má za následek stoupavé a klesavé proudy. Tyto proudy pak vynesou do vzduchu velké množství prachových částic, které zhorší dohlednost a zlepší podmínky pro vývoj oblaků.

 
Jaké je tedy přívětivé počasí pro cestování po obloze? Obecně platí, že ideální podmínky jsou vítr okolo 4m/s (cca 13-16 km/h), dohlednost 15 km, bez déšť a termický vývoj počasí, bouřka nebo mlha. Souhlasím s tím, že výše popsané podmínky jsou dobré, ale můj tip je lepší. Nejvíce se mi totiž osvědčil moment, kdy přejde fronta, nejlépe i s aktivními bouřkami. V tom případě se vzduch pročistí a dohlednost se dramaticky zvětší. Většinou je pod mrakem. Oblaka v takovou dobu vypadají nebezpečně, ale jsou neškodné. Pak vidíme až do Krkonoš, Krušných hor nebo na Šumavu. Jednou, když jsem letěl poblíž Nové Paky, jsme v takovém počasí vystoupali do výšky okolo 2500 metrů nad mořem. Shodli jsme se na tom, že dohlédneme až k Baltu. Podobně pevně jsme byli přesvědčeni, že vidíme také Alpy. Ovšem na to už bych boty nevsadil.
 
Pokud však poletíte s námi a neuvidíte dál než do Kladna, nemusíte se ani tak obávat zklamání z letu. Ba naopak, let sám o sobě je příjemný, krás v blízkém dohledu nepřeberně, a zážitků tak budete mít nasbíraných i tak spousty. A jak je naší tradicí, ani po přistání zážitek nekončí. Čeká vás totiž pasování na vzduchoplavce / vzduchoplavkyni a šumivý zákusek na zapití letu. Tak na shledanou v koši!
Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.