Skok z balonu z výšky 40 kilometrů

Na svět se můžete podívat z výšky. Lze se podívat velké výšky. Chce to odvahu, ale lze to.

Lze se ovšem podívat na svět z takové výšky, kam ani letadla nedolétnou. Během 20. let minulého století vystoupil Profesor Picard do výšky asi 24 kilometrů nad mořem v balonu. Odstartoval závody mezi Amerikou a Ruskem. Vyhrál zase balon. Dosáhli výšku okolo 27 kilometrů.

Pak se oči lidí obrátili do vesmíru. Hledali, jak se obléci, jak přežít a jaké to vlastně je mimo zemi. Jaký je její nejbližší plynný obal. Opět použili balon a Plukovní Joe Kittinger vystoupil do výšky 30 kilometrů a vyskočil s padákem. Byl to ohromný rekord. Stalo se v roce 1959.

Takhle vypadal Collonel Joe (jak se mu říkalo) po přistání v Itálii při sólo letu přes Atlantik v roce 1984. S Joeem jsem měl možnost několikrát mluvit. Přijal naše pozvání navštívit Prahu a přijal jej tehdy náš ministr dopravy. 

O podobný krok z vesmíru se pokusil v roce 2012 Felix Baumgartner. Podporoval jej Red Bull. Jednak to má Red Bull v náplni práce a pak, Felix je Rakušan. Joe musel být u toho a v podstatě byl hlavním poradcem. Vedl ruku technikům, radil s výběrem místa pro let a vše, co bylo nutné. Po dvou letech příprav, během nichž hrozilo, že Felix od projektu odstoupí (zdál se mu příliš nebezpečný), se konečně dal balon do pohybu. Stoupal do výše 40 kilometrů nad zeměkouli. Je to tak vysoko, že do této výšky létají jen rakety! Žádné jiné letadlo se takhle vysoko nikdy nedostalo a s pravděpodobností hraničící s jistotou lze říci, že se ani v budoucnu nedostane.

Během výstupu Felix aktivoval kód, který znamenal vypnout všechny vysílačky, kromě spojení s Kittingerem. Byla použita pouze pro stav nejvyšší nouze. Felix mu sdělil své obavy a vysvětlil problém. Balon stále stoupal a stoupání šlo přerušit jen destrukcí balonu a sekokem. Oba věděli, že od konce 50. let se o to samé pokoušelo dalších 6 lidí a všichni zemřeli. 2 dokonce při pouhém výstupu. Selhala jim technika. A balon opouštěl zeměkouli a byl již blízko výšce, ze které seskočil Joe.

Joe našel řešení, Felix začal pracovat a povedlo se. Ovšem tahle příhoda měla velký vliv na Felixovu psychiku. Další, co musel udělat bylo, uklidnit se. Už překonal Joeův rekord a Joe cítil, že Felix potřebuje dobré zprávy. Zmínka o tom, že je ve výšce 31 kilometrů nad mořem pomohla a Felix se brzy připojil na normální okruh vysílání. To byla důležitá informace. Ukazovalo to, že je vše v pořádku. Balon dosáhl výšky 40 kilometrů a Felix začal s procedurami opuštění balonu.

Mimo jiné se  musel odpojit od zdroje elektrického proudu, kyslíku a klimatizace skafandru. 

Otevřít dvířka gondoly.

Posunout sedačku na okraj otvoru.

Odpoutat se.

A pak ...

... skočit.

I na videu, které obletělo svět, bylo zřejmé, že muž, o kterém se věřilo, že nemá nervy, váhá a bojuje. Dostal se velmi daleko za hranice možností člověka. Šlo rekord? Peníze? Ješitnost? Ne, byl to boj muže se svými možnostmi podpořený dokonalou technikou a zkušenostmi. Felix se odhodlal a opustil "bezpečí" gondoly. Během klesání za krátko dosáhl rychlosti zvuku. Okolo něj nebyl žádný vzduch, jen gravitace a ta jej hnala nebezpečně rychle "domů". Začal rotovat a nevěděl, jak rotaci zastavit. Otáčky se zvyšovaly a on cítil, že ztrácí vědomí. Měl za sebou teprve 10 kilometrů letu nebo pádu, když rychlost zvuku přesáhl. Nějakou zvláštní náhodou se otáčky začaly zpomalovat a on nabyl vědomí zpět. Uvědomil si, že je zamotán v jakési šňůře a nedokáže ji rozmotat. Je možné, že ona pomohla stabilizovat jeho pozici. Ve výšce okolo 7 kilometrů se mu podařilo dostat let pod kontrolu. Získal naprostou pophyblivost, otevřel padák a mohl řešit přistání.

Přistál tak jako mnohokrát před tím, ale spoustu věcí bylo jinak. Podruhé se narodil a i sám Joe, který přijel mezi prvními a první mu gratuloval, cítil, že se Felix dostal někam, kde si to neumíme představit a ani pochopit. 

Tenhle seskok byl něčím mimořádný. NASA a ostatní ogentury zvažují, že by zkušenosti z tohoto letu a seskoku využili pro bezpečnost posádek kosmických lodí. Mohli by sestrojit katapultovací zařízení, které umožní kosmonautům bezpečný návrat na zemi při havárii lodi během vzletu.



 

 

 

 

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.