Ultralehké balony

Dnes, 15.3., vstoupila v platnost změna vyhlášky o civilní letectví, která zavádí nové kategorie letadel a zároveň mění dosavadní rozdělení letadel pro kategorii Ultralehkých. Narodily se Ultra lehké balony. 

Jsou to jedno až dvoumístné balony o objemu do 1200 m3. Jejich nosnost je do 400 kg a jsou tedy určené pro sportovní vyžití. Jejich obrovskou předností je jejich lehkost a skladnost. Vejdou se do osobního automobilu, složíte je v garáži a veškerou údržbu zvládne pilot po nenáročném zaškolení. Předpisy pro tuto kategorii jsem zpracovával s Petrem Kubíčkem.

Kategorie Ultralehkých balonů je opravdu pro balonové nadšence. Jak jsem popsal jsou nenáročné, levné, finančně velmi dostupné a stále velmi bezpečné. Tato kategorie balonů není nová. Létají velmi dlouho, ale teprve nyní byly zařazeny do kategorie Ultrilightů. S těmito balony se závodí a probíhají i mistrovské soutěže. 

Jejich konstrukce může být velmi jednoduchá, od jednoduchých závěsů (viz obrázek), přes různé konstrukce sedaček až po velmi malé koše. Je zde velký prostor pro tak zavanou "domácí tvořivost" a já osobně se moc těším na nějaká nová konstrukční řešení.

A jak se stát pilotem těchto balonů?

Je to jednoduché. Spojíte se se mnou, Petrem Kubíčkem z Balony Kubíček nebo se obrátíte na Leteckou Amatérskou Asociaci. My vás zařadíme do kurzu a po absolvování předepsaného výcviku, můžete začít létat a cena?

Výcvik za 45 000 Kč a balon 350 - 400 000 Kč nový, pokud si jej nepostavíte sami.

 

Takže se vrátím k úvodní fotce a připíjím na nové balony i balonisty.

 

 

 

 

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.