Výstav kreseb Kamila Lhotáka - Amerika

Kamil Lhoták a balony patří k sobě.

25. ledna jsem byl s druhým Vousáčem z balonu, Alešem Vašíčkem, na vernisáži cyklu kreseb Kamila Lhotáka Amerika. Lhoták cyklus namaloval v roce 1951, ikdyž v Americe nikdy nebyl. Za to jak vystihl Ameriku a jejího ducha dostal od američanů během výstavy v Los Angeles ocenění. Cyklus byl také uspořádán Spolkem přátel Kamila Lhotáka do knižního vydání, které doprovodil pany Sýs svými verši. My jsme pochopitelně hladali nějaký balon. Lhoták byl spřízněn s Balonklubem Praha, kde jsem jako balonář začínal a s jeho zakladateli. Měl rád techniku, auta, motorky, letadla a balony také. Balony se objevovaly v jeho kresbách. Byly na letišti, při západu slunce. My jsme samozřejmě maličký balonek našli a byli jsme spokojeni.

Vladimír Sýs otextoval cyklus jako příběh vraždy. Proč, to nám neřekl. Lidé stojí okolo mrtvoly? Nebo se ten chlap jen opil? Byl linčován? Nevím. Odpověď znají jen pánové Lhoták a Sýs.

Já opět vidím něco ve vzduchu a jsem opět spokojen. Vlastně jsem úplně spokojen. Ta výstava má svou atmosféru. 

Pan Knupp připravil svou výstavu pečlivě. Skla odpuzují ultrafialové záření. Jako balonář vím, že to nejvíc ničí úplně všechno. Kdybychom mohli létat v noci, balony by měly daleko větší životnost. 

Co říci závěrem? Přijďte se podívat do Knupp galery na Revoluční ulici na Lhotáka. Je to hezké.

UložitUložit

Jan Smrčka

Honza Smrčka

Vzduchoplavec oddaný létání balonem tělem i duší. Jeho letecké ambice dalece přesahují vyhlídkové lety. Ty si díky kontaktu s klienty vždycky náramně užívá, ale ve volném čase se pouští do větší „divočiny“.